МВР дори не проверява случая с побоя над журналиста Димитър Кенаров,

...
МВР дори не проверява случая с побоя над журналиста Димитър Кенаров,
Коментари Харесай

МВР дори не проверява случая с бития журналист Димитър Кенаров

МВР даже не ревизира случая с побоя над журналиста Димитър Кенаров, осъществен от служители на реда на 2-ри септември вечерта. Това стана ясно след въпрос на " Сега "  дали ще бъдат осъдени служителите на реда, които са направили насилието. Отговорът на главния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов беше: " Няма никакъв пребит публицист ". 

и брутално ритан в главата. Камерата ми беше отнета и ме накараха да заставам с часове с белезници на тротоара. Много пъти се идентифицирах като публицист без резултат. " Това написа в нощта във Facebook Димитър Кенаров, който е разгласил статии в доста западни издания, в това число “Ню Йорк таймс ”, “Форин полис ”, “Интернешънъл Хералд Трибюн ”.   " Синът ми беше задържан като публицист в Беларус от режима на Лукашенко, само че даже там не е бил толкоз брутално пребит. Само Господ може да ме спре да защитя истината! ", написа отново във . Сега обаче се оказва, че казусът даже не се ревизира.

Изявленията на Ивайло Иванов пристигнаха след чуване на ръководоството на Министерство на вътрешните работи в парламентарната вътрешна комисия. На него бяха вътрешният министър Христо Терзийски, неговият шеф на политическия кабинет Михали Златанов, шефът на националната полиция Николай хаджиев, шефът на ГДБОП Любимр Янев и Ивайло Иванов.

Оценката която давам аз за действоята на полицията и работата на сътрудниците е, че всичко е на равнище с висок професионализъм. Това не бих споделил че са митинги, те бяха оповестени като въстания, разгласи министър Терзийски на въпрос на народен представител от Българска социалистическа партия по какъв начин е било позволено всичко случило се на 2-ри септември и за какво не е работено против провокаторите.

" Тази тематика неведнъж беше дъвкана. Аз също неведнъж съм казвал че колеготе се оправиха съвършено ", разяснява и основният секретар Ивайло Иванов.   " Можеше ли да се стигне до предотратяване? Единици са хората които се изричат и са охранявали по този начин суматоха. Броим се на пръсти. Лесно е оттрани да се гледа. В МВР се получава доста и непрекъснато оперативна информация която не постоянно е съответна. Ако знаехме кои тъкмо са провокаторите и какво се готвят са създадат, в никакъв случай нямаше да го допуснем ", разгласи още той. Иванов отновообяви тезата си, че Министерство на вътрешните работи не взима страна на митингите и че пази институциите. Така и не стана ясно, вътрешното министерство не би трябвало ли да пази доста повече живота и здравето на хората, които в огромна част са и техни данъкоплатци. 

На въпрос дали тогава въпреки всичко Министерство на вътрешните работи е схванало кои са провокаторите, Иванов отговори, че следствията продължавали и не той не може да разяснява, тъй като нямал разрешение от наблюдаващите прокурори. На въпрос на народен представител от Патриотите какви са били цените на провокаторите и от кое място са идвали финансовите потози, вътрешният министър Христо Терзийски също отговори: " По тези досъдебни производства нямаме право да даваме информация ". Той даде да се разбере, че такива следствия се водят. 

На въпрос от някогашния вътрешен министър Валентин Радев дали е удовлетворен от уредбата за митингите и какво се е случило с ранените служители на реда, Терзийски отговори: " Главният прокурор изпрати по един подарък на ранените служители на реда ".

Росен Малинов от Българска социалистическа партия пък попита управлението на Министерство на вътрешните работи по кой закон боксът се употребява за помощно средство, както и за какво и позволено да пострадат толкоз служители на реда и какво се случва и със случаите на полицейско принуждение. " Дебело наблягам, че политическото и професионално ръководство на министерството по никакъв метод не толерираме превишаването на полицейски пълномощия. Действаме според закона на Министерство на вътрешните работи при всеки подобен получен сигнал ", отговори Терзийски. Той отново повтори, че имало осъдени служители на реда, само че и досега се крият техните длъжности и имена. 

Стана ясно, че със заповед на основния секретар е назначена провека за служителя на реда, който бе сниман с бокс в ръката на 2-ри септември. " Няма разпоредба, която да регламентира изпозлването на бокс. Аз съм разпоредил на всяка една дирекция в страната да извърши инспекция за помощните средства и знаците по униформите ", разгласи пък Ивайло Иванов. Той изясни на депутатите че принуждение употребявали протестиращите, а пък при чиновниците на Министерство на вътрешните работи имало превишаване на физическа мощ. Терзийски пък сподели, че все още нямало тъжба от лице, потърпевшо от бокс на служител на реда.

На депутатски въпрос по кое време въпреки всичко ще бъдат оповестени резултати от инспекциите за насилието и бокса, Иванов отговори: " Ние не желаеме да си заравяме главата в пясъка. Да, и в нашите редици има недобросъветсни чиновници ". 

В същото време Министерство на вътрешните работи популяризира, свързани със същите събития, за които той беше изслушван и във вътрешната комисия на българското Народно заседание. В тях още веднъж се повтарят към този момент разказвани доста пъти от ръководители на Министерство на вътрешните работи версии за случилото се. В тях отново вътрешното министерство се оплаква от протестиращите, изяснява какъв брой са били ранените служители на реда, какъв брой са били формираните каузи за безчинство против протестиращи, както и дисциплинарните производства против анонимни служители на реда за превишаване на пълномощията им. Прави се опит да се отговори и за три случая на потърпевши при отразяването на митингите публицисти. Министерство на вътрешните работи разгласява целия отговор на Терзийски до евродепутатите, в това число и три подбрани видеофайла. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР